Saturday, May 21, 2011

How To Change Sony Ericsson Font

7:04 PM Posted by Put3ra No comments++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

ALAT-ALAT YANG PERLU ADA
 • Sebuah HP SonyEricsson , Minimal Keluaran Dari tahun 2006 
 • Cable DCU ( USB )
 • Farmanager/JDFlasher ( Boleh Download di Sini )
 • ( Jangan lupa install USB DRIVER dulu, Boleh Download di Sini )
 • Font Pack ( Download di Sini )
 • Akhir Sekali Sebuah Komputer Atau Laptop

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++                                    ****Buka Aplikasi FAR MANAGER dah download tadi****


 1. 1) Tekan ( ALT + F1 ) Pada Keyboard.
 2. 2) Lalu pilih "Just da Flasher"
 3. 3) Pilih Script : “ sesuai SISTEM dan JENIS hp, misalkan Hp K810i Adalah "db2020", Pilih Port:”DCU-60”, dan Speed:”921600”.
 4. 4) Seterusnya pilih “jump down into a large rabbit-hole”.
 5. 5) Mati kan HP,( Nyawa Batery At Least dalam 50% ar ) Buka Battery Dan masukkan Semula, ( Jangan Hidupkan Hp Tu ) Sambungkan USB Cable Ke Komputer, ( Jangan Sambungkan USB Ke Hp dulu  ) Dah tu, Tekan "C" pada Keypad HP ( Jangan Lepas ) Barulah korang sambungkan USB ke HP. ( jangan Lepaskan "C" sehingga lah Applikasi ni Baca sepenuhnya Data Hp).
 6. 6) Tunggu Farmanager tu baca data dalam hp,klu berhasil Connect, maka akan muncul tulisan folder: ”oflash”, dan ”ofs”.
 7. 7) Kemudian Pilih "OFS".
 8. 8) Tunggu sampai proses analyzing file file sistem selesai. Sehingga muncul pada jendela kiri ada folder : TPA, System, IFS..
 9. 9) Pilih folder: tpa/preset/system/fonts
 10. 10) Masukan file-file yang sudah anda download tadi (yang terdiri dari FONTS.XMLnama font.ttf, ke dalam folder ”fonts”.( catatan: ketika korang meng"Copy"kan file-file tersebut xperlu lah delete file-file yang lama ( Sedia Ada ). Sebab secara automatik file-file yang baru tersebut akan menempa atau menggantikan file-file yang lama ok )
 11. 11) Applikasi nie sebelah kiri adalah data Hp, sebelah Kanan Data file dalam komputer, So if masih tak tahu macam mana nak copy file font baru ke dalam folder FONTS tu, Korang cari file font baru kat sebelah kanan, dengan klik "..." di atas sekali, itu adalah butang back. cari lah di mana terletaknya folder font pack tu, senang letak kat desktop , senang nak cari.^.^ then kalau nak copy just pilih COPY ada kat bawah Applikasi tu.
 12. 12) Jangan lupa tekan ”...” pada kiri aplikasi FAR Manager, hingga muncul ”warning” dan tekan ”YES” untuk keluar.
 13. 13) Cabut USB cable tu dari hp, Masukkan Buka Battery dan Masukkan semula.. selepas itu hidupkan HP..FONT HP SE akan berganti dengan seperti mana Font yg diinginkan.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

WARNING ! SAYA TIDAK BERTANGGUNGJAWAB ATAS SEMUA (RISIKO) KERUSAKAN ATAU KEGAGALAN YANG ANDA LAKUKAN SEBAB KESALAHAN PROSEDUR. SAYA CUMA MEMBANTU ANDA BAGI JAWABAN YANG ADA DI KOTAK KOMEN OK..HUHU, PEACE!..

0 comments:

Post a Comment